Tucked away on a darling street in Mission Woods, this home gave us heart eyes upon first visit. So much curb appeal. What it was lacking was a kitchen/entertaining area functional for the family of four (with twin toddlers!) who lived in it. Additionally there was a somewhat odd glassed-in pass-through from the kitchen to the main living area.

We lined up the “as-built” plan on the left, with the blue lines showing you this windowed pass through next to the final plan on the right so you can see the transformation.


Left/Before: Glassed-in walkway between kitchen and family room. Right/After: Enclosed addition leading from the new kitchen to the family room (open to the dining room)

Our goals were several: open up the kitchen, close in the glassed-in pass through to make it feel like it was original to the home (see above) and integrate the adjoining dining room into both spaces. In the shuffle we needed to relocate the powder bathroom!

The final kitchen design was outfitted with a large island, custom cabinetry, antique brass lights from Circa Lighting, and new appliances (including double dishwashers and a Wolf cooktop!)

Double dishwashers were a must for this family and their twins. As was strategically designing the cased openings in such a way that mama could see her kiddos in the family room while she was standing at the sink. Mission Accomplished.

Yes, the hero of the project was the kitchen, but let’s not forget the darling blue bar in the dining room or the powder bath complete with Visual Comfort Vendome Double Sconce and Thibaut Wallpaper.

When these homeowners first came to us they very much believed that expanding footprint was the only way to get the kitchen size they needed. With a lot of collaboration between our architect, our development team – and perhaps most importantly – our clients and their input, we were able to reconfigure their existing spaces into new spaces that made sense and were beautiful. And all without touching their beautiful brick patio!