Our designer Ruth put us in touch with these homeowners last summer as they were buying their first home as a married couple in KC. The Brookside bungalow they landed on, with its wrap-around porch, oozed charm from the street but was not without its flaws inside.

No master bathroom (just a hall bath serving the three upstairs bedrooms) and a dated kitchen were among the most glaring problems. But the house as a whole – while it had great bones – needed a little bit of love everywhere.

Here’s how the kitchen, mudroom and back hallway were originally laid out.

Enter our architectural design team and engineer!

Downstairs, without expanding footprint, we turned the kitchen on its head, opening some walls for new cased openings, while doing away with others. We reshaped the mudroom, giving it access to the first floor’s only powder bathroom and (by removing a second access point to the kitchen) gave back a much needed uninterrupted wall for cabinets and a pantry.

Back in the kitchen, the refrigerator bounced to the other side of the room, the stove and its backsplash became a focal point, and by reframing and shifting a doorway we were able to squeeze in a dishwasher.

Adrienne Meyers, the homeowners’ designer, selected the Brittanica pattern from the Cambria quartz collection for the kitchen countertops and backsplash. Custom cabinets were designed and installed by Profile Cabinetry.

Pregnant throughout this entire remodel with their first sweet baby, it was important to these clients that the kitchen space be connected to the rest of the living space for their growing family. With the help of an engineer we were able to create a large opening, bringing these two rooms together.

One of the things that I so loved about these clients (other than everything because they were simply just that delightful) was their commitment to restore some of what made this Brookside home so beautiful in its glory days. Though more naturally drawn to the perfection of brand new construction, the husband worked with us as we came up with a plan to clean up the original oak millwork, re-staining certain areas, scraping old paint off other areas and piecing in new to look like the old where we created a new cased opening.

It was an effort that completely paid off in maintaining the history of the house, but allowing life within it to feel fresh and modern.

Upstairs, we had a different set of hurdles. The three bedrooms shared a single hall bath, and though I actually think it’s really charming, it was not a bath that you would say was necessarily very practical as the only full bathroom in the house! Take a look.

So below is the second story floorplan that we started with. A great sized bedroom, but one that could stand to lose a few square feet in favor of another full bathroom.

We came up with a plan for an efficiently designed new master en suite that could accommodate a double vanity and walk in shower with a seat.

New floor plan with master bath

Wall mounted faucets, custom cabinets and great Visual Comfort lighting are just some of what made this bathroom such a home run.

And of course, black and white floor tiles are a nod to the home’s age.

To achieve this design, we had to forfeit a window in the bedroom that would have otherwise straddled the bathroom and bedroom. Still visible from the street to keep the symmetry and curb appeal, we concealed it from inside. It was a big decision for these natural light lovers, but the payoff in getting a master bathroom and converting the house into a 3/2 from a 3/1 was – I think we can all agree – a good move!

This very easy-going couple delivered their little girl 3 weeks early and well before (months!) the remodel was slated to finish! As we hammered away, they lived in the home’s detached garage carriage house. Luckily, our team knocked it out and we finished a couple weeks ahead of schedule.

So while all projects are rewarding to hand over, it was especially special to give this couple back the keys for their new little family of 3 to finally move in!