If you’ve been following along you may have seen us share this lovely blue bar a couple months ago. Well, we’re back to talk about the rest of the project. This beautiful and classic colonial property had a very traditional (aka not super family friendly) floor plan. A cramped galley kitchen with little storage space to serve a family of 5, nowhere for breakfast and lunch other than the grand dining room, laundry stuck in the basement and not even a hint of a mudroom. 

Solidly built with good bones on a great lot in a great KC location, the family was committed to staying in the house, but heaps of storage space, a bigger kitchen and a mudroom was the order of the day. An addition was the natural solution. Especially because we needed the space for a few other wishlist items: a panoramic view of the backyard from the sink, a walk-in pantry, a bar near the dining room, a first floor laundry room and a half bath for the “on the way out the door” pit stop before hopping into the car.

I’d say that hands down the best part of this design is the series of windows along the sink wall. But that walk-in pantry is pretty darn high up on the list, too, so it’s hard to choose. And those sconces flanking the windows? I die. So good.

This charging drawer is pretty clutch in the world we live in today.

Our client just so happens to be the queen of hospitality. She runs an etiquette training company for crying out loud. So proper china storage was a must. During the architectural design of the space we had to hide an old mechanical HVAC chase. We took advantage and designed the shallow depth china cabinet to sit right in front of it.

And you know how we feel about cased openings, can’t love them enough. We popped one in where there once was a solid wall, so we could open the kitchen up to a seldom used den. It kept its charm as a separate room but now it feels a little more part of the family.

Perhaps the real hero of this entire project is the floor plan. It allows the living area to flow directly into their kitchen, while connecting to the garage via the mudroom. Once you come in via the back door, a series of beautifully placed cased openings between the mudroom, kitchen and bar flow seamlessly together creating almost a gallery of light.

To complement our client’s taste which is the essence of Southern classic – beautiful shades of blue, white, brass and wood tones, we strategically infused these choices throughout the project, with the blue reigning supreme. Loosely veined white quartz countertops, Farrow and Ball’s “Hague Blue” on the island, Visual Comfort’s “Stonington” lanterns over the island and Rejuvenation’s Unlacquered brass hardware were used to bridge the past with the present and create a timeless look for this kitchen addition!

Like I said before, easily one of the highlights of this project is the walk-in pantry with custom built cabinet double doors that allow for it to blend seamlessly with the rest of the kitchen.

To further maximize the utility of this space, we fitted the pantry with solid surface countertops. This, along with outlets above it, gives the clients the opportunity to use this pantry as an extension of the kitchen, particularly for their coffee machine, microwave and toaster!

Also can’t forget the mudroom with a dedicated laundry space on the other side of the addition. And as for the cherry on this marvelous remodel, we fitted their entry gate with gas fired lanterns and fabricated it with the client’s initials! A super fun nod to the previous homeowners who had done the same thing.